Informatie over elektrische pleziervaartuigen, woonboten en passagiersvaart.

Er zijn een aantal mogelijkheden als u een oplaadpunt voor uw boot wilt:

  • In sommige stadsdelen mag u als particulier op eigen kosten een oplaadpunt plaatsen. Neem hiervoor contact op met uw stadsdeel. Bel het telefoonnummer 14 020 van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. In stadsdeel Centrum en in stadsdeel Zuid is het plaatsen van een eigen oplaadpunt niet toegestaan!
  • Voor grotere boten met ingebouwde motoren kunt u terecht bij oplaadpunten in de stad (denk aan jachthavens en commerciële aanbieders). Zie voor een overzicht de website van Waternet.
  • Pleziervaartuigen langer dan tien meter mogen alleen afmeren in Amsterdam als ze historisch zijn en daarvoor een ontheffing hebben. Volgens de huidige regelgeving is ‘historisch’ nauwelijks te combineren met elektrisch varen. Vaartuigen langer dan tien meter kunnen dus in de meeste gevallen alleen in een jachthaven opladen.

Als u voor uw bedrijfsvaartuig of woonboot een vaste ligplaats en een ligplaatsvergunning hebt dan kunt u een oplaadpunt op de kade aanvragen. De gemeente wil uniforme meterkasten op de kade en in sommige gevallen moet u ook een omgevingsvergunning aanvragen. Neem daarom eerst contact op met de gebiedsmakelaar in uw stadsdeel. Via de gebiedsmakelaar kunt u ook een huisnummer aanvragen; zonder huisnummer kunnen de nutsbedrijven geen oplaadpunt leveren. In de stadsdelen Centrum en Zuid is een individueel oplaadpunt niet mogelijk!

De gemeente Amsterdam verstrekt geen subsidies voor elektrisch varen.

Geef een reactie