De 80 deelnemers van Gay Pride Botenparade Amsterdam 2019

Gay pride 2019 deelnemers

De zogenoemde ballotage-commissie van Pride Amsterdam heeft tijdens een bijeenkomst in de A’DAM Toren, de 80 boten bekend gemaakt die komende Pride-editie mogen meevaren door de Amsterdamse grachten. Het thema van de feestelijke botenparade op 3 augustus is ‘Remember the past, create the future’. Dit jaar worden de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de lhbt-beweging, herdacht. “Door samen op te trekken is er veel in de wereld veranderd,” vertelt voorzitter Frits Huffnagel van Pride Amsterdam. “Het is een belangrijk jubileum dat we gaan vieren en herdenken. Daarom vinden we het dit jaar extra belangrijk om boten te laten meevaren die vanuit samenwerkende partijen zijn ontstaan. En dat geldt dus ook voor partijen die dit jaar een jubileum vieren.”

Onder de deelnemers zijn verschillende bijzondere boten. Zo staan politici van vijf politieke partijen (VVD, CDA, D66, PvdA en SP) voor het eerst samen op één boot. Het CDA deed nog niet eerder mee. Ook is er een boot met vertegenwoordigers van maar liefst zeventien sportbonden en er vaart een boot mee namens het ministerie van Onderwijs. Klik hier voor een compleet overzicht van alle deelnemende boten. Tijdens de presentatie in Amsterdam werden ook zeven nieuwe Pride-ambassadeurs bekendgemaakt. Onder hen zijn oud-politievrouw en programmamaker Ellie Lust en voormalig topturner Jeffrey Wammes.

Pride Amsterdam vindt plaats van zaterdag 27 juli tot en met zondag 4 augustus en vraagt ook dit jaar weer aandacht voor de rechten en acceptatie van lhbt’s wereldwijd. Tijdens het evenement zullen enkele honderden activiteiten worden georganiseerd waarvan de botenparade op zaterdag 3 augustus wordt gezien als hoogtepunt.

Deze post heeft een reactie

Geef een reactie